Läsnäolo parisuhteessa

1.11.2015 Malla Tanner

Ystäväni kysyi minulta miksi läsnäolo parisuhteessa on niin vaikeaa. Omassa parisuhteessani juurisyy oli molemminpuolinen arvostuksen puute, mikä johti prioriteettiongelmiin, yhteisen ajan vähyyteen, kommunikointivaikeuksiin ja vähäiseen läheisyyteen. Tämä johti lopulta erillisyyteen ja pakokeinoihin hakea arvostusta muualta.

On vaikea olla läsnä, jos suhteessa ei ole arvostusta. On vaikea olla läsnä, jos kaikki muu on tärkeämpää kuin parisuhde. On vaikea olla läsnä, jos ei osaa kommunikoida koska silloin ei tule kuulluksi. On vaikea ottaa vastaan kritiikkiä, jos itsetunto ei ole eheä. On vaikea kokea kokonaisvaltaista rakkautta, jos ei ole läheisyyttä.

Suhdetarpeista erityisesti minulle naisena avoimuus ja rehellisyys ovat tärkeitä koska ne luovat turvallisuutta ja turvallisuus luo arvostusta ja arvostus luo läheisyyttä ja läheisyys luo hellyyttä ja hellyys on kanava seksiin ja seksuaalinen läheisyys liimaa parisuhteessa puolisot yhteen. Tyytyväisillä pareilla on suukottelua ja muuta hellyyttä tyytymättömiä enemmän ja heillä on myös keskustelua ja molemminpuolisia aloitteita enemmän.

Omassa parisuhteessa läsnäolon puute johti siihen, että lopulta yhteistä olivat enää lapset, kodinhoito ja talous. Tällainen erillisyys voi aiheuttaa torjuttuja ja kiellettyjä tunteita mitkä aloittaa riippuvuuden kierteen. Omaan elämääni alkoi tulla pakokeinoja, joista hain arvostusta. Minulla ne olivat urheilu, ystävät, sosiaalinen media ja uskonto. Kyllä, uskontokin voi olla pakokeino. Nykyään etsin tasapainoa tässä asiassa, ja tasapainoisia ihmisiä. Muita pakokeinoja voivat olla esimerkiksi työ, alkoholi, ruoka, seksi, ihmissuhteet, rakastuminen, shoppailu, uhkapelit jne. Oma erillisyyteni oli saanut alkunsa, en tiedostanut sitä, en tunnustanut sitä, en osannut katkaista sitä, en osannut tehdä oikeita valintoja. Puolisollani oli sama tilanne, jopa pahempi ja silloin rinnalla kulkeminen on hyvin vaikeaa, mutta ei mahdotonta, kun tahtoa ja rakkautta löytyy sekä keinoja. Asioita on vaikea käsitellä, jos niitä ei tiedosta. Sen jälkeen kun pakokeino alkaa hallita omaa elämää niin se nostaa erilaisia tunteita kuten syyllisyyttä, häpeää, vihaa, pelkoa. Tässä vaiheessa sääntöjen noudattamisesta ei enää puhuta, niitä ei tunneta, niihin ei luoteta. Alkaa tulla ongelmia itsensä kanssa, puolison kanssa, toisten ihmisten kanssa ja Jumalan kanssa mikä aiheuttaa yksinäisyyttä.

Matka läsnäoloon omassa parisuhteessani alkoi ongelman tiedostamisesta ja tietoisesta valinnasta mennä kipua ja tuskaa kohti. Ymmärsin, että en voinut muuttaa puolisoani eikä hän minua. Muutos lähtee vain itsestä. Minun piti hyväksyä oma kipuni olennaisena osana elämää, sallia se rehellisesti, ilmaista tuskani ja tunteeni ensin itselleni, sitten puolisolleni, toisille ihmisille ja myös Jumalalle. Ihminen ei yleensä lähde muutoksen tielle, ennen kuin kipu ja tuska tulee suuremmaksi kuin muutoksen pelko. Tämän tiedostamisesta minulla alkoi ongelmien työstäminen, johon tarvitsin tukea toisilta. Tästä alkoi oma kasvuni ja toipuminen, oloni helpottui vähitellen, opettelin välittämistä, luomista, valitsemista, palvelemista, ja elämääni tuli oikeaa liittymistä, tekemistä ja olemista.

Parisuhde on onnellinen, jos molemmat puolisot palvelevat toisiaan ehdottomalla rakkaudella ja täyttävät toistensa tarpeet. Tällaiseen rakkaussuhteeseen kuuluu erottamattomana osana kaksisuuntainen ystävyysrakkaus. Sekä miehelle että vaimolle annetaan erilaiset ohjeet toistensa rakastamisesta. Näin heidän välilleen syntyy ainutlaatuinen suhde, joka ei ole mahdollinen kenenkään muun kuin aviopuolison kanssa. Onnellinen aviosuhde syntyy vain sinne, missä molemmat puolisot suostuvat täyttämään toistensa tarpeet. 


Mallan muita blogi-kirjoituksia

 
Malla Tanner
mallamNaimisissa vuodesta 1998 ja kolmen aktiivisen pojan äiti. Perheessä myös 3-vuotias walesinspringerspanieli. Harrastukset syvävenytys, melonta, pyöräily ja hiihto.

Perustiedot: monitoiminen assistentti ja työnohjaaja, kotipaikka Lohja.

Takaisin ylös
Tämä sivusto käyttää evästeitä parhaan käyttäjäkokemuksen varmistamiseksi.
Ok