Parisuhde inventaario

30.10.2016 Malla Tanner

Inventaario on luettelo tavaroista ja materiaaleista, jotta selviäisi, mitä tavaroita on omistuksessa ja mitä on mahdollisesti kadonnut. Päätin tehdä inventaarion talomme tavaroista, jotta saisin kotimme kaaoksen hallintaan. Ostin kirjan, joka kertoo miten päästä turhasta roinasta eroon ja miten vapauttaa energiaa muuhun kuin tavaroista huolehtimiseen. Kun järjestys on kerran saatu aikaan, kaaosta ei synny enää koskaan. Jopas jotakin! Olen tähän mennessä järjestänyt keittiön ja kodinhoitohuoneen. Jätesäkkejä tuli molemmista yksi ja sisältö lähti kierrätykseen. Olen paikkoja järjestellessä pohtinut, voiko parisuhteessakin tehdä inventaarion, miksei samalla remontin?

Onnistunut suhde edellyttää tutustumista hyvin toisen odotuksiin ja toiveisiin parisuhteesta. Kuitenkin parisuhteeseen päädytään eri tavoin: yksi päätä pahkaa rakastuen, toinen vuosia odotellen ja vaatimuksiaan vähitellen karsien, kolmas biologinen kello tikittäen, neljäs taloudellisiin ja järkisyihin vedoten. Lähtökohdat saattavat olla hyvinkin erilaisia. Omien tarpeiden tunnistaminen sekä kumppaniin tutustuminen tapahtuu vuosien varrella. Oletko miettinyt, mikä sai sinut parisuhteeseen puolisosi kanssa?

Istu alas, ota kynä ja paperia avuksi. Mieti rauhassa, millaisena parisuhteesi näyttäytyy juuri nyt, esimerkiksi asteikolla 0-10 niin että 0 on erittäin huono ja 10 erittäin hyvä. Kirjoita paperille parisuhteeseesi liittyviä asioita. Tämä voi olla vaikea tehtävä. Ehkä et keksi mitään tai sitten tulee paljonkin asioita mieleen. Kun olet valmis, hae kuppi kahvia tai teetä, ja lue läpi paperille kirjaamasi asiat.

Mieti, mitkä kirjaamistasi asioista ovat todellisia ja mitkä kuvitelmia. Pyri olemaan rehellinen. Tällä tavoin saat eroteltua tunneviidakosta asiat, jotka muodostavat suhteesi ja käsityksesi kumppanistasi. Pettymys kumppaniin syntyy yleensä monien asioiden summana. Kumppanin piirteet ja käyttäytyminen ovat vain yksi niistä.

On hyvä oivaltaa, että kumppanin tehtävä ei ole tehdä minua tai sinua onnelliseksi. Hyvä parisuhde perustuu tasavertaisuuteen, jossa molemmat osapuolet ovat antajina ja saajina.

Nyt tehdään remontti. Tämä on kiva tehtävä. Muistele, mikä piirre kumppanissasi herätti aikoinaan ihastuksen. Onko sitä vielä olemassa...? Edes vähän? Voisiko piirrettä löytää, jos katsoisi oikein tarkasti? Jos onnistut tunnistamaan tämän piirteen, ota siitä kiinni ja kasvata sitä. Sano se ääneen.

Sano jotain kaunista kumppanillesi. Tällä voit vahvistaa vanhaa ihastuksen tunnettasi. Luettele vaikka 10 hyvää asiaa puolisostasi ja kerro ne hänelle. Pyydä häntä tekemään samoin.

Työnnä syrjään kumppanin pienet ärsyttävät piirteet. Kuuntele, mitä kumppanisi sanoo. Aina arjen puheenaiheet eivät ole kummoisia, mutta remontin aikana kannattaa panostaa myötäelävään kuunteluun. Väsähtäneessä parisuhteessa keskustelu muuttuu usein nokitteluksi.

Miettikää yhdessä jokin yhteinen toive tai tulevaisuudensuunnitelma. Sen ei tarvitse olla suuri, mutta sen olisi hyvä olla toteuttamiskelpoinen. Kahvilassa käynti kaksin, hiihtoretki, eroottinen hetki retkiolosuhteissa tai romantiikkaa mökillä.

Koskettaminen, halaaminen ja suukottelu unohtuvat usein arjen keskellä. Se voi alkaa tuntua jopa oudolta tai kiusalliselta. Kun koskettaminen vähenee, rakastelun kynnys kasvaa. Ylitä kiusallinen olo ja suutele. Löydä kumppanisi uudelleen.

Kotia järjestäessä pinnan alta voi löytyä jotain hyvää ja kaunista, kun vain kaivaa riittävän syvälle. Näin se on parisuhteessakin.
 
Malla Tanner
malla2Naimisissa vuodesta 1998 ja kolmen aktiivisen pojan äiti. Perheessä myös 3-vuotias walesinspringerspanieli. Harrastukset syvävenytys, melonta, pyöräily ja hiihto.

Perustiedot: monitoiminen assistentti ja työnohjaaja, kotipaikka Lohja.

Takaisin ylös
Tämä sivusto käyttää evästeitä parhaan käyttäjäkokemuksen varmistamiseksi.
Ok